Pieczona dynia hokkaido z chili i mozzarellą

Składniki

  • 1 średnia dynia hokkaido
  • 7-8 łyżek aromatyzowanego oleju z chili
  • 1 świeża papryczka chili lub w oleju
  • gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 10 dag sera mozzarella
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. 1.Dynię myjemy, kroimy na pół, nie obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ, kroimy na centymetrowe plastry.Układamy w naczyniu żaroodpornym na pergaminie.2.Olej z chili mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozprowadzamy na plasterkach dyni, posypujemy pokrojoną w paski chili, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy w nagrzanym do 200*c piekarniku przez 25 minut, aż się przyrumieni, następnie posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy po wyjęciu z pieca.