Pączki po brzegi wypełnione jabłkami- bez wyrastania, błyskawiczne

Składniki

  • 700 g mąki pszennej
  • 300 g mąki ryżowej
  • 35 g świeżych drożdży
  • szklanka cukru
  • 230 g roztopionego letniego masła
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany 18%- gęstej i kwaśnej
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 2 łyżki spirytusu
  • skórka z cytryny
  • 5-6 jabłek- szara reneta + 2 łyżki cukru waniliowego + łyżka bułki tartej+ garść suszonej żurawiny + cynamon do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • lukier - sok z jednej cytryny + cukier puder ile zabierze
  • uprażone na suchej patelni posiekane orzechy włoskie, suszona żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Zaczyn- pokruszone drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z 4 łyżkami cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 minut. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko odciskamy z nadmiaru soku. Łączymy z cukrem waniliowym, bułką tartą i posiekaną żurawiną. Możemy doprawić cynamonem. Mąkę łączymy z masłem, dodajemy zaczyn, spirytus, pozostały cukier, śmietanę, żółtka, jaja, skórkę cytrynową i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Cienko wałkujemy. Na jednym płacie ciasta rozkładamy jabłka - w kupki, na każdy pączek po czubatej łyżeczce farszu. Przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy palcami dookoła jabłkowego farszu tak, by ciasto się dobrze skleiło. Szklanką- lub ringiem- wykrawamy pączki. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Dekorujemy lukrem, posiekanymi uprażonymi orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i skórka pomarańczową. Smacznego!