Jesienna tarta orzechowo-jabłkowa

Składniki

  • szczypta proszku do pieczenia
  • 300 g mąka
  • 150 g margaryna
  • 1 opak. cukier waniliowy
  • 0.33 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 300 g orzechy włoskie zmielone
  • 2 łyżki skórki pomarańczowe kandyzowane
  • 2 szt. jabłka (utarte)
  • 3 łyżki cukier
  • 1 opakowanie cukier waniliowy
  • 2 szt. jaja
  • 1 szt. jajko
  • 1 szt. żółtko
  • 1 łyżka cynamon
  • 1 szt. barwne lukry, pisaki żelowe lub inne ozdoby o jesiennym charakterze :)
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą, gładką kulę, którą chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce.Wylepiamy formę do tarty wysmarowaną lekko tłuszczem, ciasto nakłuwamy. Można odłożyć nadwyżkę ciasta. :) Wszystkie składniki masy mieszamy i wykładamy na tartę.Jeśli zostanie nam trochę ciasta, na wierzchu można ułożyć jakieś ozdobne motywy - u mnie liście winorośli i zwykłe liście. :) Pieczemy ok. 30-35 minut w 180 stopniach C. w termoobiegu.A później studzimy i dowolnie dekorujemy. Taka tarta z jabłuszkami i orzechami pocieszy każdego jesiennego smutaska! :) Smacznego! :)