Konfitura z pomidorów i cebuli

Składniki

  • 1.2 kg pomidory lima
  • 400 g cebula
  • 100 g cukier trzcinowy
  • 1 łyżeczka sól himalajska
  • 1 łyżka olej
  • 2 szczypty chilli
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę (taką większą). Do garnka wlać olej i dorzucić cebulę, chwilkę przesmażyć. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 1 godzinę na małym ogniu. Następnie dodać cukier, sól i chilli. Gotować ponownie jeszcze około godziny, na małym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Ważne, aby odparować nadmiar płynów. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.