Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Cukinia z mięsem mielonym, pomidorami i mozzarellą wg Di

Składniki

  • 2 szt. cukinia (około 350-400g każda)
  • 250 g mięso mielone (można nie co mniej)
  • 120 g mozzarella
  • 1 szt. mała cebula
  • 1 szt. duży pomidor
  • 2 łyżki oliwa
  • 1 szczypta bazylia
  • 2 szczypty sól, pieprz
  • 5 szt. pomidorki miniaturki
  • 2 szt. ząbek czosnku
  • 8 szt. plastry pomidora
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyć, osuszyć, poodcinać końce i przekroić w poprzek na na około 4 części każdą.Z każdego kawałka wydrążyć miąższ, pozostawiając na spodzie jego cienką warstwę.Cukinię wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut.Po tym czasie wyjąć z wody i osuszyć.Czosnek i cebulę (grubo posiekane) podsmażyć na oleju.Dodać mięso i pokrojonego w kostkę pomidora.Całość dusić przez około 15 minut i przełożyć do miski.Dodać pokrojony w kostkę ser, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.Cukinie napełnić farszem i poustawiać w formie do pieczenia.Na wierzchu każdego kawałka położyć plasterki pomidorków, lekko posolić i posypać bazylią.Zapiekać około 15-20 minut w 180 stopniach.Cukinie poustawiać na plastrach pomidorów przed pieczeniem lub jak już będzie gotowa - wg gustu.