Spaghetti zapieczone w pomidorach

Składniki

  • 10 dag makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 5 dag parmezanu
  • 4 pomidory
  • 1/2 łyżeczki ziół włoskich-majeranek,oregano.bazylia,rozmaryn
  • sól himalajska do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • świeża natka pietruszki
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Makaron spaghetti łamiemy na pół ,gotujemy all dente w osolonym wrzątku,odcedzamy i osączamy na sicie,zostawimy do wystygnięcia.Pomidory myjemy ścinamy wierzch około 2 cm,ostrym nożykiem lub łyżeczką wydrążyć środek-pozostałość użyć np do zupy pomidorowej.Parmezan zetrzeć drobniutko na tarce,jajka roztrzepać w miseczce,wsypać ser i wymieszać,doprawić masę jajeczną solą i pieprzem.Wydrążone pomidory wyłożyć makaronem zalać masą jajeczną posypać ziołami włoskimi,ułożyć w naczyniu żaroodpornym,włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiekać około 20-25 minut aż masa jajeczna się zetnie.Udekorować przed podaniem świeżą natką pietruszki.