Sójka mazowiecka z twarogiem i jabłkami

90 minut
4 os.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej,
  • 90 ml mleka,
  • pół opakowania drożdży instant,
  • 2 łyżki oleju,
  • 200 g twarogu,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • cukier,
  • sól
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mąkę połączyć z drożdżami, jedną łyżką cukru, szczyptą soli i mlekiem. Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

2. W tym czasie utrzeć twaróg z trzema łyżkami cukru. Następnie dodać rodzynki i starte na grubej tarce jabłka. Farsz odsączyć na sitku.

3. Ciasto podzielić na cztery części. Zawinąć pierożki i piec je w 200 stopniach przez 20 minut.