Hałuski z sosem grzybowym

60 min.
2 os.

Składniki

  • 150 g ugotowanych ziemniaków,
  • jajko,
  • mąka pszenna,
  • olej,
  • 50 g namoczonych suszonych grzybów leśnych,
  • łyżka świeżego tymianku,
  • pół posiekanej cebuli,
  • posiekany ząbek czosnku,
  • 300 ml śmietany kremówki (30%-36%),
  • sól,
  • pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Następnie dodać posiekane grzyby.

2. Gdy się przesmażą, dodać tymianek i dolać śmietanę. Dusić do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Ziemniaki dokładnie rozgnieść. Dodać jajko i wymieszać.

4. Teraz dosypać tyle mąki, aby z masy można było uformować wałek. Pociąć go na małe kluski. Obgotować je przez 2 minuty w osolonej wodzie.

5. Następnie usmażyć na rumiany kolor na patelni. Hałuski podawać z sosem i tymiankiem.