Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Makownik lubuski

90 minut
8 os.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 1,5 kg masy makowej
  • 100 g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały, żurawina)
  • 3 jajka
  • 60 g cukru
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Mąkę połączyć z masłem i cukrem. Zagnieść szybko ciasto, po czym rozwałkować je i wyłożyć nim blachę do pieczenia.

2. Spód podpiec w 180 stopniach, aż delikatnie się przyrumieni. W tym czasie utrzeć 3 żółtka z cukrem. Białka ubić w oddzielnej misce.

3. Teraz połączyć masę makową, bakalie, żółtka i białka. Masę wylać na podpieczony spód i ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 40 minut.

4. Cukier puder wymieszać z wodą. Tak powstały lukier rozprowadzić na cieście. Udekorować bakaliami.