Gotuj z delikartą i oszczędzaj!

Smażony karp w szarym sosie

30 min
2 os.

Składniki

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 g masła
  • 80 ml mleka
  • 400 g filetów z karpia
  • olej, sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 100 ml mleka
  • 40 g tartego chrzanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka rodzynek
  • łyżka płatków lub słupków migdałowych
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki zmiksować z masłem i mlekiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Karpia osuszyć ręcznikiem, posolić i usmażyć na oleju z obu stron na rumiany kolor.

3. Sos przygotować na patelni. Rozpuścić masło, po czym dodać mąkę. Przesmażyć ją i dolewać powoli mleko aż powstanie kremowy, gładki sos. Zagotować i doprawić do smaku gałką, rodzynkami, migdałami i pieprzem.

4. Nałożyć chrzan, sos i rybę na talerz.