Sałatka z jarmużu i orzechów z olejem tłoczonym na zimno

15 minut
4 os.

Składniki

  • 120 g zielonego jarmużu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g posiekanej natki pietruszki
  • ocet jabłkowy
  • miód,
  • musztarda z gorczycą
  • musztarda dijon
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sól
  • pieprz
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Jarmuż obrać z grubych włókien. Następnie zblanszować go we wrzątku i przelać zimną wodą.

2. W misce wymieszać posiekany jarmuż z natką. Dodać siekane orzechy.

3. W miseczce zrobić sos z musztardy z gorczycą, musztardy dijon, octu, miodu i oleju.

4. Sos powinien być rzadki i mocno słodko-kwaśny w smaku. Wymieszać sos z sałatką.