Biały chłodnik

50 min.
4 os.
300 kcal/os.
ok 5.50 zł/os.

Składniki

  • jogurt naturalny – 0,5 l
  • zsiadłe mleko – 0,5 l
  • koperek – 1 pęczek
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • ogórek szklarniowy – 2 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • rzodkiewka – 1 pęczek
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek stołowych
  • masło klarowane – 2 łyżeczki
  • orzechy włoskie – 100 g
  • sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ogórki obierz i przetnij wzdłuż, usuń pestki, a następnie pokrój w kostkę. Koperek i szczypiorek posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, rzodkiewki zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.

2. Całość zalej jogurtem naturalnym i zsiadłym mlekiem, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.

3. Odstaw do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie rozgrzej masło klarowane na patelni i podpraż orzechy włoskie, aż do zarumienienia.

4. Chłodnik udekoruj prażonymi orzechami, szczypiorkiem i odrobiną oliwy.

Przyrządzisz dzięki produktom

Mleko zsiadłe

400 g

Czosnek

1 opak/3 szt.