Ogórki po staropolsku

30 min
4 os.
300 kcal/os.
ok 3.50 zł/os.

Składniki

  • ogórki gruntowe - 1 kg
  • czosnek - 2 szt.
  • koper - łodyga
  • korzeń chrzanu - 1 szt.
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 2 mini papryczki chilli
  • ketchup pikantny
  • musztarda
Produkty dodane do
listy zakupowej

Sposób przygotowania

1. Ogórki umyj i ułóż pionowo w słoiku. Obierz czosnek i chrzan. Włóż je do słoika wraz z umytym koprem, liśćmi chrzanu, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

2. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę z dodatkiem soli (łyżka soli na litr wody). Wlej wrzątek do słoików i zakręć je.

3. Przykryj przetwory na 12 godzin, a następnie odstaw do chłodnego, ciemnego miejsca.

4. Lubisz inne smaki? PIkantne: dodaj mini papryczki chilli lub pikantny ketchup. miodowo-musztardowe: dodaj 2 łyżki miodu wielokwiatowego oraz 3 łyżki musztardy. musztardowe: dodaj 5 łyżek musztardy.

Przyrządzisz dzięki produktom

Zestaw do kiszenia ogórków

1 zestaw